måndag 4 januari 2010

Träningsplanering inför Boston Marathon

Sara är bra på träningsplanering och hon gör det ofta. Jag gör sällan någon träningsplanering men kanske kanske jag borde göra det nu för att på ett mer strukturerat sätt planera träningen inför Boston Marathon. Självklart kan man träna alla möjliga saker som kan vara bra, men jag tänker fokusera på löpträningen.

Att jag måste köra bra med långpass fattar jag och att ett i veckan kan vara ett bra mål låter rimligt. Så ett lånpass i veckan från och med nu och då tycker jag att över 20 km eller 90 minuter räknas. När det gäller snabbhetsträning i form av intervaller tycker jag det är svårare. På en mara är det ju inte hastigheten i sig som är så otroligt hög utan att en ganska hög fart ska hållas länge. Utifrån detta känns det som att jag kan vänta lite med att köra korta snabba intervaller med kort vila, men att jag tidigare, kanske redan nu, ska börja med längre intervaller med kort vila där farten ligger strax under tänkt marafart. Är jag på rätt spår i mina tankar om intervallträningen? Sen tror jag på att köra på med ganska mycket rena mängdpass, t ex 12 - 18 kilometer i varierande fart. Jag kan också tänka mig att jag i mina distanspass ska lägga in avsnitt där jag kör i tänkt marafart för att vänja kroppen. Sen har vi ju snabbdistans och backpass också, två pass jag inte är så van vid och inte riktigt vet hur jag ska lägga in.

Som ni märker har jag än så länge ingen klar träningsplanering ännu, men med era tips kommer jag säkert ha det ganska snart. :-)

10 kommentarer:

 1. Du är på rätt spår helt klart, kör dina långa intervaller det tycker jag passar ditt mål bättre.

  Glöm inte fokus fokus och det som vi pratade om på senaste långpasset:=)

  /Staffan

  SvaraRadera
 2. Staffan: Imponerad av ditt fokus och ska försöka tänka på det.

  SvaraRadera
 3. Jag har inga tips till dig men delar däremot utmaningen att inte ha en träningsplanering klar för 2010. Ju mer jag lär mig om löpträning ju svårare får jag att bestämma mig för ett upplägg.

  SvaraRadera
 4. Jag pratade med en snabbfoting från Hässelby för 2 år sedan (kompis med Ingmarie visade det sig) Det enda hon tyckte jag borde peta in som bra intervallträning var tusingar. Du är ju rätt snabb som du är redan och kan väl peta in sån syrupptagningsträning närhelst du vill utan schemaläggning (om du inte ska persa på milen -men nu var det ju Boston Marathon - eller hur)

  SvaraRadera
 5. Ja du ligger nog rätt i dina funderingar om intervaller. Snabbare än 10km-fart är inte direkt nödvändigt. Jag hittade ett bra program här, kan vara värt att titta lite på:

  http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-244--9215-4-1X2X3X5-5,00.html

  (Man får göra om miles till km dock :)

  SvaraRadera
 6. Jag är nybörjare på löpning, men som bloggare har jag hunnit få en hel del råd från olika håll. Samstämmiga källor tycker att ett upplägg liknande ditt verkar bra. Långpassen är nyckeln och tröskelpassen (längre intervaller) är tändnyckeln (kul liknelse, va!!) Ska bli spännande att följa din träning. Shit, vad snabb du är! Vad är knepet? Hur får man så snabba fötter?? (PS: Ska besvara din fråga om dubbskorna i ett kommande inlägg! DS.)

  SvaraRadera
 7. Just ja - FOKUS är viktigt, har jag fått lära mig. Oavsett om det handlar om sport eller annat. Att ha sprungit maran i skallen några gånger innan Boston är alltid en fördel :)

  SvaraRadera
 8. Jag tackar för alla kommentarer som kommit in, hittills. Jag tycker inte det spelar så stor roll om tipsen kommer från nybörjare eller gamla rävar. Gamla rävar har sin erfarenhet, men nya "rävar" lär sig ofta snabbt vad som gäller. För min del som inte brukar träna så strukturerat så hjälper det mig att höra samma sak från flera olika håll och då blir det mer en sanning även om jag själv var inne på samma linje.

  SvaraRadera
 9. Att gneta på i långsamma långpass känns väldigt överskattat. Jag kör bara snabbdistans och intervaller. Men jag är inte särskilt rutinerad och kan ha hur jävla fel som helst. Men intervallerna är det som ger mig resultat.

  SvaraRadera
 10. Som med det mesta så "beror det på". Du vet, hur mycket man klarar, styrka/svaghet, tid, ambitioner o.s.v. Tröskel pass+ 1-2km intervaller +lugna långpass så har du en grymt bra grund om du frågar mig. :-)
  Korta intervaller räcker du lägger in ibland mot slutet. Den STORA grejen är ändå att vara hel och frisk så att träningen flyter.

  SvaraRadera