torsdag 11 februari 2010

Lutning på löpband

Många pratar om vad man ska ha för lutning på löpband för att det på bästa sätt ska likna utomhusmiljön. En del säger 1%, en del säger 2% och jag säger, gör vad du vill! Jag kör mina intervaller på löpband på 0%. Efterliknar detta det luftmotstånd som blir utomhus? Nä, kanske inte. Det är ju inte helt enkelt att efterlikna det luftmotstånd som blir på en 400-meters bana. Och jag kan inte heller ändra mattan på löpbandet för att motsvara asfalt, tartan, grusväg eller vilket underlag man nu vill att löpbandet ska likna.

Om man inte väldigt exakt vill mäta och jämföra sina tider på sina pass på löpbandet med sina pass utomhus tycker jag inte man behöver ha en viss % lutning på bandet. Låt intervallerna på löpbandet vara just intervaller på löpbandet.

8 kommentarer:

 1. Jag tänker precis som du, för mig blir det specifika löpbandspass och jag tuffar till passen med hastighet istället och jämför inte löpbandstiderna med annat än mina andra löpbandstider.

  SvaraRadera
 2. Samma här. Jag kör nästan aldrig med nån lutning på löpbandet. Löpbandsträning är ju en helt annan sak ändå än vad ute träning är. Hellre lite snabbare i så fall. Gärna så där snabbt att man nästan trillar av bandet, då är det ganska härligt med löpband.

  SvaraRadera
 3. Håller helt med dig. Jag hatar den där 1% lutning på bandet. Det är jobbigt nog som det är.

  SvaraRadera
 4. Tack för svar! Det var ju rätt självklart egentligen!

  SvaraRadera
 5. Vilken trevlig blogg du har! Har missat denna men nu kommer jag definitvt titta in här.

  Tack för tipsen med löpbandet, kör själv mycket på bandet och gillar det! :)
  Angående lutningen så tycker jag att det känns konstigt att köra helt plant. Jag får dålig hållning och vill gärna "falla framåt". 1% känns mer rätt. Antar att det är väldigt individuellt det här. ;)

  Håller också med om att man ska se löpbandet som just löpband och inte jämföra med att springa ute.

  SvaraRadera
 6. Jamen det är kanske rätt. Jag har för vana att försöka efterlikna utomhuslöpning och då behöver man skruva upp lutningen 1-2% beroende på fart. Att köra plant motsvarar att springa i lätt nerförslut alt. konstant medvind, men det behöver inte vara fel. Utförslöpning är sliter visserligen lite mer, men är man ordentligt löptränad klarar man det, och kan dra nytta av att bygga lite mer styrka i framsida lår. Sen är det ju kul att se lite snabbare km-tider...

  SvaraRadera
 7. Tack för era kommentarer: Vad gäller att plant underlag på löpbandet kan ses som svagt utför utomhus tycker jag i så fall inte gör något. Intervaller svagt utför tror jag vi kör för sällan. Det är nog bara bra att få sträcka ut och köra lite i högre hastigheter.

  SvaraRadera
 8. Jag kör också på noll och skiter egentligen i hastigheten. Trycker upp pulsen dit den ska. Vinsten tycker jag är att man tar med sig "snabbheten" ut, för visst går det snabbare på bandet. Men det är enbart av godo.

  SvaraRadera