fredag 19 februari 2010

2.45 på maran på 3 pass i veckan

Ibland säger man att människan är av naturen lat. Och till detta kanske man kan haka på att man vill uppnå bra resultat med minsta möjliga träning. Petra har tidigare i sin marathonblogg varit inne på skillnaderna mellan förslagen på träningsprogram som finns på Marathon.se och i senaste numret av Runnersworld. Jag var då på resa, men har nu bläddrat lite i tidningen och hittat träningsprogrammet för maran där.

Jag följer själv inget speciellt program, men tycker ändå det är kul och titta lite på de träningsprogram som presenteras för att se lite hur de har tänkt. Det jag tycker är lite intressant med programmet i RW är att det i veckorna 5-9 bara är 3 pass i veckan. Däremot ska nästan alla pass runt milen springas i en fart strax över tänkt marafart och passen mellan 15-20 km ska springas i en fart runt 15-30 sekunder över tänkt marafart.

Och mängden dessa veckor ligger "bara" på 3-4 mil i veckan, Och det gör den oavsett om man siktar på 2.45 eller 5.15 som sluttid på maran. Det ska bli intressant att se hur utvecklingen av dessa program blir vecka 10 och framåt. Jag tilltalas ganska mycket att av springa i tänkt marafart och vänja kroppen vid det, även om det krävs att jag ska göra det 3 gånger i veckan.

Vad tror ni? Verkar detta rimligt? Är det för hårt i förhållande till fler lugnare pass men som kanske totalt sett samlar fler mil? Saknar man intervallpass och riktiga långpass?

Snillen spekulerar

10 kommentarer:

 1. Haha söt bild. Vi har för mycket fritid helt klart. Angående diskussionen: jag blir hela tiden förvånad över alla dessa träningsprogram, de känns hela tiden vara "för enkla" för den tänkta farten. Men å andra sidan är jag ju inget proffs på det där, så jag sk ainte säga något. Har i alla fall mig själv som coach, och vi får väl se vad det ger för resultat!

  SvaraRadera
 2. Det är ju väldigt individuellt också.
  Men jag tror generellt att man behöver en hel del mängd ändå för nå 2:45 på maran. Inte nödvändigtvis 100km/v men över 50km/v bör man nog ha. Men jag håller med om att tilltänkt mara-fart är viktig att springa i, inte nödvändigtvis på de långa passen dock.

  SvaraRadera
 3. Jag har kikat lite på de programmen också...lockas av den mindre mängden, men jag funderar runt farten eftersom de flesta passen ska springas så fort det går så innebär ju det att de flesta pass går i överfart relativt sett till farten man sedan vill hålla på maran.

  Vad gäller långpassen så försöker jag springa dem relativt snabbt också, hoppas kunna springa +30km i tänkt/önskad tävlingsfart för (4:37 min/km) i maj. Senaste långpasset (28km) gick i 4:52 min/km...

  SvaraRadera
 4. Om det låter för bra för att vara sant så är det nog det med..;-) Men det kan säkert vara värt att prova!Säger som Dunceor att det är ju väldigt individuellt. Långpassen är på något vis ändå grunden för en mara enl. mig. Kroppen måste tåla sträckan och att hålla på så pass länge. Kul att du ska till Portugal! Blir säkert bra det där.

  SvaraRadera
 5. Alltid kul att höra andras tankar om träningsprogram och jag tror vi är ganska många som kikar på en del program men ändå kör vårt eget race.

  Ingmarie: Ska du med till Portigal?

  SvaraRadera
 6. Träningsglädje: Okej, jag kanske inte var ordningsman i skolan och stavade allt rätt, men jag brukar börja en mening med stor bokstav! :-)

  SvaraRadera
 7. Jag tror på att känna efter själv, vissa har ju en naturlig talang för löpning och snabbhet i kroppen. Dessa kanske vinner på att köra mer mängd och få in sträckan i kroppen. Andra behöver mer intervaller och tröskelpass...eller en mix. Inspireras av program men efter själv tror jag är allra bäst...

  SvaraRadera