söndag 30 augusti 2009

Första delen av utmaningen

Igår genomfördes första delen av utmaningen med löparpolarn. Jag vet egentligen inte vad jag ska säga om det hela och det är väl ingen idé att försöka linda in det hela i en massa fina ord heller.

Vi tog oss till Trelleborg och Trelleborgsloppet och vädret och banan var okej, förutom den lilla regnskuren och den något mindre lättare delen av varvbanan. Vi sprang 10 km, uppdelade på två 5 km varv. Jag eller kanske vi båda trodde att det skulle sluta med att polarn var ca 1.00 - 1.30 före mig.

Jag kom iväg bra och som vanligt gick de första kilometerna lite för fort, men det är svårt att hålla igen när det går bra. Men visst skulle jag bli trött, tyvärr tidigare än vad jag hoppats på. Vid varvningen gick det lite tyngre, bättre igen i början på andra varvet, men precis som på första varvet gick det lite tyngre i slutet på varvet. I alla fall sa klockan det.

Mitt mål var runt 39 minuter och jag trodde nog jag skulle ha en bra chans att göra 39.00 - 39.30. Jag hade vid 8 km också bra möjlighet att fortfarande göra det. Jag tyckte egentligen inte att jag tappade fart efter det, men eftersom klockan stannade på ganska precis 40 minuter i mål, har jag antingen kroknat eller så var det längre än 2 kilometer.

För polarn, som gjort 2 tidigare lopp på 10 km i sommar, gick det mer som planerat. Han har vid de 2 andra loppen haft drygt 38 minuter och målet var att nu gå under 38 minuter vilket han också gjorde. Det blev alltså en skillnad på drygt 2 minuter och det är som sagt lite mer än vad jag hoppades på.

Nu är det 2 veckor till vi ska springa halvmaran. Den stora frågan är huruvida vi är tränade för den dubbla distansen. Det kanske vi inte är, men på 2 veckor kanske vi kan bli det.

5 kommentarer:

 1. 40 på milen är verkligen bra om du tänker på vilken uthållighet du dessutom har.

  Har ni tränat ungefär likadant, eller tror du att du har en fördel på halvmaran?

  SvaraRadera
 2. ja om du faktiskt ser till att träna lite kan det kanske bli spännande detta.

  SvaraRadera
 3. Tiden går, och plötsligt har man inte hunnit träna... Två veckor kvar? Som "ta mig runt-löpare" är jag inte rätt person att ge några råd. Men uthållighet har du ju egentligen så det räcker och förslår, frågan är då hur många sekunder du behöver lägga dig över ditt miltempo för att glassa hem halvmaran på snygg tid. 4:10-4:15? Räcker det för att nå målet?

  SvaraRadera
 4. Visst är det bra med uthållighet och det kanske jag har en del av. Men för att göra en bra tid på halvmaran räcker det inte med uthållighet, det går fort också. För att göra en godkänd tid på halvmaran måste jag snitta 4:00-4:10, men det kanske ändå inte räcker för att ta in de två minuterna jag ligger efter.

  SvaraRadera
 5. Hm, men med 40 min på en mil där du kroknade är väl 4:05 kanske inte helt orealistiskt för halvmara då? Jag förstår att det är tempot som är begränsande, det jag tänkte var att det gäller att hitta din sweet spot där du fortfarande är tillräckligt snabb men har uthålligheten "gratis". Det kanske inte är allt för långt ifrån det tempo du sprang milen i. Mao jag tror du kan göra det! :-)

  SvaraRadera